

## **University of Pavia**

## Ph.D. School of Electrical and Electronics Engineering and Computer Science

# Theoretical Introduction and Applications of Machine and Deep Learning

A two-day workshop in collaboration with AWS Italy and Neosperience

April 23<sup>rd</sup> and 30<sup>th</sup> 2021 Online seminar on Zoom

Abstract: In the last years we assisted to a rapid growth of artificial intelligence, machine learning (ML), and deep learning (DL). These technologies are now commonly employed in many different fields, such as image and video processing, car driving, natural language processing, robotics, data analysis, healthcare, and so on.

This two-day workshop, realized in collaboration with Amazon Web Service (AWS) Italy and Neosperience, aims to illustrate some of the current state-of-the-art ML and DL methods and the achievable results. The seminars include both theoretical lectures and interactive demos of AWS software made available for the participants.

#### Registration is mandatory. Registration closes on April 19th

**Organizers** Prof. Luca Lombardi Piercarlo Dondi, PhD **Ph.D. Coordinator** Prof. Paolo Di Barba

Seminar in English

Registration form: <u>https://forms.gle/87gCM5g66TFUCuZF6</u> The Zoom link will be sent to all the registered participants a few days before the start.

For more information: <a href="mailto:luca.lombardi@unipv.it">luca.lombardi@unipv.it</a>, <a href="mailto:piercarlo.dondi@unipv.it">piercarlo.dondi@unipv.it</a>,

### Program overview:

#### Day 1 - April 23, from 9:00 to 16:30 CET

Title: Opening Contents: Welcome and introduction Duration: 30 minutes Time Slot: 9:00 – 9:30 Speakers: Piercarlo Dondi, Research Fellow and Luca Lombardi, Associate Professor, University of Pavia

Title: Introduction to research and AI applications Contents: Basic theoretical concepts and practical examples Duration: 1 hour and 30 minutes Time Slot: 9:30 – 11:00 Speakers: Luca Bianchi, Neosperience CTO, AWS Hero

Title: Data Engineering: Preparing data for Machine Learning Contents: AWS Analytics overview and demo of AWS Glue DataBrew (visual data preparation) Duration: 2 hours Time Slot: 11:15 – 13:00 Speakers: Francesco Marelli and Cristian Gavazzeni, AWS Solutions Architects

Lunch Break Time Slot: 13:00 – 14:30

Title: Introduction to AI & ML on AWS Contents: Amazon SageMaker overview and demo Duration: 2 hours Time Slot: 14:30 – 16:30 Speakers: Veziona Ekonomi and Luca Guida, AWS Solutions Architects

#### Day 2 - April 30, from 9:00 to 16:30 CET

Title: Medical Imaging on AWS Contents: AWS services used for Medical Imaging (ParallelCluster, FSx for Lustre, S3, GPUs) Relevance of Medical Imaging (e.g.: drug design, specifically for COVID-19) Duration: 1 hour Time Slot: 9:00 – 10:00 Speaker: Brian Skjerven, AWS HPC Specialist Solutions Architect

Title: Computational Fluid Dynamics and ML Contents: Revolutionizing the design of the next generation of cars and planes Duration: 1 hour Time Slot: 10:00 – 11:00 Speaker: Neil Ashton, AWS CFD Specialist Solutions Architect Title: Computer Vision on AWS Contents: Overview and hands-on demo Duration: 1 hour Time Slot: 11:15 – 12:15 Speaker: Alex Casalboni, AWS Developer Advocate

Lunch Break Time Slot: 12:30 – 14:00

Title: Amazon SageMaker Hands-On Workshop Content: Amazon SageMaker demo Duration: 2 hours Time Slot: 14:00 – 16:00 Speakers: Veziona Ekonomi and Luca Guida, AWS Solutions Architects

Title: Closing Contents: Discussion and conclusion Duration: 30 minutes Time Slot: 16:00 – 16:30 Speakers: Piercarlo Dondi, Luca Lombardi, Luca Bianchi, et al.